Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Карабюк откриха древна плоча, датираща от преди 1 800 години

29 декември 2019, 10:17 часа • 2210 прочитания

Варовикова плоча, на която е изобразен силует на жена, бе намерена по време на разкопки на древния град Адрианополис, Турция, пише "Дейли сабах", информира БГНЕС. Ерсин Челикбаш от Катедрата по археология на университета в Карабюк обясни, че на находката има надпис, който гласи: "Ераклеидес, син на Глаукос, подари това". "На плочата има фигура на жена, носеща традиционна рокля. В дясната си ръка държи житни класове и носи колан със змия на кръста. Най-вероятно това е богинята на плодородието и земеделието Деметра", каза той.

Изследователят подчерта, че богинята трябва да е била много почитана в Адрианополис през римския период поради интензивното отглеждане на лозя и винопроизводство. Родно място на свети Алипий Стълпник, древният град Адрианополис е бил важно място за поклонение за ранните християни, докато градът не губи значението си през VIII век. Досега в града са установени 14 обществени сгради и други структури, които са били населявани през късноелинистическия, римски и ранновизантийски период.

Сред тези обществени сгради са две бани, две църкви, отбранителна сграда, скални гробници, театър, сводеста и куполообразна сграда, монументална култова ниша, стена, вили. Подовете на църквите са покрити с мозайки, с изображения на коне, слонове, елени и грифони. Поради този факт, древният град се сравнява със Зеугма в Югоизточна Турция, известен със своите изключителни мозайки. След разкопките обектът ще бъде отворен за посетители.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес