Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Япония започва ерата на "красивата хармония"

30 април 2019, 20:17 часа • 3211 прочитания

Нарухито стана новият император на Япония в полунощ в сряда, поемайки най-старата монархия в света след историческото абдикиране на баща си Акихито.

Япония също така започва новата имперска ера на Рейва или „красива хармония”, която ще трае, докато 59-годишният днес Нарухито остане на трона, предаде БГНЕС.

Нарухито става 126-ят император на Япония и официално ще вкара страната в нова ера, за която вече беше избрано името Рейва. Досегашната ера в историята на Япония се казваше Хейсей и започна през 1989 г., когато Акихито седна на трона.

Новият император е на 59 години и е завършил образованието си в Оксфорд. През 1986 г. Нарухито се запознава с бъдещата си съпруга на чаено парти. Двамата се женят през 1993 г. Единственото дете на двойката е принцеса Аико, родена през 2001 г. Според японските закони, които не позволяват жена да е престолонаследник, тя няма да наследи баща си на трона. Първи престолонаследник става по-младия брат на новия император Фумихито, а след него в редицата престолонаследници е синът му и племенник на новия император, 12-годишният принц Хисахито.

По-рано японският император Акихито извърши основния ритуал за предаването на Хризантемовия трон на неговия син Нарухито. Това е първата абдикация в Япония за повече от два века.

Императорът няма политическа власт в Япония, но служи като символ на държавата. Управлението на Акихито беше белязано от допира му до хора, страдащи от болести или природни бедствия, което го направи много скъп за милиони японци.

Проучване на общественото мнение показа, че голямото мнозинство в Япония симпатизира на решението на Акихото да се оттегли предварително. Година преди абдикацията парламента гласува закон, който направи оттеглянето възможно.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес