Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Япония празнуват раждането на ново бебе панда

12 юни 2017, 11:32 часа • 5122 прочитания

Токийският зоопарк „Уено“ в Япония отпразнува раждането на първото си бебе панда от пет години насам.

По-рано днес 11-годишната Шин Шин е станала майка. Засега не е известен полът на малкото, тъй като бебетата панди се раждат розови, почти без козина и тежащи не повече от 100 грама, което прави разпознаването им трудно на такъв ранен етап, съобщи БГНЕС.

„Има случаи, в които полът на пандата е неправилно определян няколко години след нейното раждане“, споделя говорител на зоологическата градина.

Предишният път, в който Шин Шин роди, беше през 2012 г. - дотогава първото раждане в зоопарка от 24 години. Бебето обаче почина от пневмония няколко дни по-късно.

Гигантските панди, каквито са Шин Шин и бащата Ри Ри, се славят като непохватни любовници, като мъжките често пъти не могат да уцелят подходящото време за чифтосване с женските, което е едва няколко дни между февруари и май, посочват експерти. Това прави възпроизвеждането им труден и бавен процес.

Смятани за застрашен вид, в естествената природа живеят не повече от 2000 гигантски панди, обитаващи три провинции в Южноцентрален Китай.

Шин Шин събираше тълпи от почитатели допреди миналия месец, когато беше преместена в изолирано заграждение без достъп на посетители. Това доведе и до необичайни положителни последствия в икономиката на региона около зоопарка. Ресторант „Тотенко“, чийто основен клон се намира в близост до парка, съобщи, че е отбелязал ръст в приходите от 38% след обявяването на новината за очакваното бебе, надявайки се на още приходи след раждането.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес