Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Израел: Бабиш и Орбан преговарят за общ фонд за производство на ваксини

10 март 2021, 16:45 часа • 1731 прочитания

Чешкият премиер Андрей Бабиш ще посети Израел днес, за да научи повече за стратегията и производството на ваксини в държава, която той нарече „лидер в технологиите“ и „традиционен партньор“, съобщи Евроактив.

Премиерът, заедно с унгарския премиер Виктор Орбан ще се срещнат с израелския си колега Бенямин Нетаняху в четвъртък.

Чешката правителствена служба публикува изявление, според което посещението на Бабиш е продължение на посещението на датския премиер Мете Фредериксен и австрийския канцлер Себастиан Курц в Израел миналата седмица. Както Дания, така и Австрия се договориха да създадат нов фонд за научни изследвания и разработки за производство на ваксини.

„Андрей Бабиш ще преговаря за евентуалното ни участие в общия фонд, който да подпомага производството на ваксини и експериментални лечения“, добави правителственият офис.

По време на пътуването си до Израел Бабиш ще посети новото консулство на Чехия в Йерусалим, което беше открито в края на февруари. Ден след откриването на дипломатическия офис Чехия получи дарение от 5 000 ваксини на Moderna от Израел.

Група чешки експерти ще се присъедини към чешкия премиер по време на пътуването му до Израел, за да се срещне с местни учени, които са разработили ново експериментално лекарство за инхалация срещу COVID-19.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес