Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Индонезия прекратиха „тестовете за девственост“ на жените новобранци

12 август 2021, 14:32 часа • 4129 прочитания

Армията на Индонезия прекратява така наречените „тестове за девственост“ на жените новобранци, заяви шефът й в четвъртък след призиви от правозащитни групи за забрана на инвазивните вагинални манипулации.

Военните отдавна защитаваха ненаучния "тест с два пръста", за да проверят дали химена на кадетките е непокътнат като начин за отстраняване на новобранци, чието минало сексуално поведение, според тях, ще навреди на имиджа на войската. Националната комисия за насилие над жени (Komnas Perempuan) приветства новината, наричайки тестовете дискриминационни, но предупреди, че се нуждаят от доказателства, че практиката наистина е приключила.

Началник-щабът на армията Андика Перкаса заяви в четвъртък, че тестовете, които бяха стандартна практика от десетилетия, са били отменени по-рано тази година, но не посочи дата.

„По-рано това беше част от оценката (за новобранците), но сега вече не го правим“, каза той пред репортери в Баликпапан, в индонезийската част на остров Борнео. „Армията винаги се опитва да научи и подобри нещата в рамките на организацията“, добави той.

Практиката да се подлагат годениците на военнослужещи на такива проверки също беше изоставена, каза командващият.

Индонезийската Komnas Perempuan призова армията, военновъздушните сили и флота да оповестят това в писмени разпоредби. "Нуждаем се от сигурност, че с "теста за девственост" е приключено", заявиха те.

"Този тест е дискриминационен и досаден. Той може да донесе срам, страх и травма на жертвите", посочват още от организацията.

Световната здравна организация заяви, че процедурата няма научна валидност и не е надежден показател за предишен полов акт.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес