Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Австралия започва допитване дали да бъдат разрешени гей браковете

12 септември 2017, 09:18 часа • 716 прочитания

Националното статистическо бюро на Австралия започна проучване по пощата във връзка с легализирането на брака между лица от един и същ пол, предаде БГНЕС.

Според официалния представител на федералната служба, около 16 млн. регистрирани избиратели в страната ще получат до 25 септември в пощенските си кутии формата за попълване, която съдържа само един въпрос "Трябва ли да се промени закона, за да може да се предостави възможност на еднополовите двойки да встъпват в брак?". На него желаещите да изразят позицията си могат да го направят само с "да" или "не" и след това да изпратят обратно отговора си. Очаква се на 15 ноември да бъдат обявени окончателно преброените гласове.

Първоначално австралийското правителство възнамеряваше да реши дали да легализира хомосексуалните бракове чрез референдум, но от Горната камара на федералния парламент отказаха да подкрепят управляващите в намеренията им. В резултат, австралийският премиер Малкълм Търнбул обяви, че националното допитване ще се проведе по пощата, като участието е абсолютно доброволно.

Изследване на "Ипсос" (проведено на 6-9 септември) за момента показва, че по-голямата част от австралийците ще попълнят формуляра и ще застанат зад идеята за узаконяване на гей браковете. По данни на "Ипсос" 65% от гласоподавателите в Австралия ще участват в проучването.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес