Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В 80% от случаите мигрантите бягат от война или насилие

15 юли 2017, 19:01 часа • 3853 прочитания

По-голямата част мигрантите, които се опитват да достигнат Европа по море са принудени да го направят заради войни или заплашващо ги насилие в родните им страни. Това е изводът на авторите на доклада по проект EVI-MED, чиято цел е била анализ на данните, засягащ бежанската вълна в Средиземноморието, пише The Guardian.

По данни от доклада 84% от повече от милион души, бягащи към Европа през 2015 година са били граждани на страни, които учените са нарекли „произвеждащи бежанци“ (сред тях са Сирия, Афганистан и Ирак). Една четвърт от бежанците са били деца.

„Правителствата и някои медии-организации утвърждават мита за това, че „привличащите фактори“ са по-силни в сравнение от „отблъскващите фактори“, но ние изяснихме обратното, каза ръководителят на изследването професор Брад Блиц. Той подчертава, че мигрантите „нямат друг избор.“

Изследването е основано на 750 анкети и над 100 интервюта, проведени в центровете за прием на бежанци в Гърция, Италия и Малта.

Авторите на доклада са получили свидетелства за жестоко отношение, с което са се сблъсквали бежанците по пътя им към Европа.

Половината от респондентите са били арестувани или задържани, а 17% от анкетираните са били принуждавани да извършват робски труд.

Като причина за миграция войната е била посочена от повечето от анкетираните: 49% в Гърция и 53% в Малта. Сред пристигналите в Сицилия само една четвърт са посочили войната като причина за бягство, 48% са напуснали страната си заради преследвания. Само 18% от бежанците са обяснили решението си да мигрират по икономически причини. Незначителен брой от отговорите са били свързани със желанието за пътуване или образование.

Учените са стигнали и до извода, че много от мигрантите, пристигнали в Италия, Гърция и Малта не са имали представа за крайната си цел. По време на пътуването или загубили се в морето, мнозина са се озовали в Либия. По-голямата част от тях са се сблъскали с жестоко отношение или арестите.

Някои бежанци от Западната част на Африка първоначално са планирали да потърсят работа в Либия, смятайки я за относително стабилна държава, но се оказали в безнадеждно положение. Един от анкетираните от Кот д'Ивоар заявил, че документите му са били унищожени. „Нямах представа, че в Либия пращат хората в затвора, измъчват ги и ги убиват“, споделя той.

Джудит Сандрерланд от правозащитната организация Human Rights Watch нарича Либия „адска бездна“ за мигрантите и хората, търсещи убежище.

„Това е страна, която е пронизана от конфликти, пристигащите са заплашени от измъчвания, принудителен труд и сексуално насилие. Хората отиват там за работа, но по-късно са принудени да бягат по море, заради крайно лошото отношение.“

Екипът учени е изработил препоръки за държавните структури на Европейския съюз, работещи с бежанци. Сред тях са – да се изпълняват по-щателно задълженията в съответствие с международното право и законодателството на ЕС, да се информират по-добре мигрантите за процеса на предоставяне на убежище, както да се прекрати заселването на мигрантите в центрове с ужасяващи условия.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес