Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Южна Корея обеща да изкорени дийп фейк порното

27 август 2024, 13:39 часа • 833 прочитания

Президентът на Южна Корея призова за разследване на дийп фейк порнографията, след като медийни съобщения, че в чатовете на Telegram се споделят недвусмислени изображения на непълнолетни в училища и университети, предизвикаха обществено възмущение.

Южна Корея е с най-бързата средна скорост на интернет в света, но според активисти наред с плюсовете е налице и епидемия от цифрови сексуални престъпления, включително шпионски камери и порно за отмъщение, а законодателството за наказване на нарушителите е неадекватно.

Напоследък в социалните мрежи бързо се разпространяват deepfake видеоклипове, като много от жертвите са непълнолетни, а повечето извършители също са идентифицирани като тийнейджъри, заяви президентът Юн Сук Йол на заседание на кабинета.

Още: Изолирано амазонско племе се пристрасти към порното, след като Илон Мъск му осигури достъп до интернет

Миналата седмица южнокорейски телевизионен оператор съобщи, че студенти от един университет са поддържали незаконен чат в Telegram, в който са споделяли дълбоко подправени порнографски материали на колежки - един от множеството случаи с висок обществен интерес, които предизвикаха обществен гняв. Съобщава се, че извършителите са използвали платформи като Instagram, за да запазват или заснемат снимки на жертвите, които след това са били използвани за създаване на фалшиви порнографски материали.

„Най-големият проблем при сексуалните посегателства онлайн е, че тяхното изтриване е изключително трудно. Жертвите често страдат, без дори да го осъзнават“, казва пред АФП активистът за правата на жените Бей Бок-джу. „Не вярвам, че това правителство, което отхвърля структурната дискриминация по пол като обикновени „лични спорове“, може ефективно да се справи с тези проблеми“, добави той.

Правителството трябва да обяви „национално извънредно положение“ във връзка с deepfake порното, заяви Пак Джи Хюн, активистка за правата на жените и бивш временен лидер на основната опозиционна Демократическа партия.

Още: Официално: В социалната мрежа X вече може да се пуска порно и еротика

„Дълбоко фалшивите материали със сексуално насилие могат да бъдат създадени само за една минута и всеки може да влезе в чата без никаква проверка“, пише тя в социалната медия X. „Такива инциденти се случват в средни училища, гимназии и университети в цялата страна“, пише БГНЕС.

Още: "Нагазих в блатото": Изнудват бивш министър с порно

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес