Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убил брутално съпругата си: Заплаха от доживотен затвор за бивш казахстански министър

04 април 2024, 09:21 часа • 12146 прочитания

Бившият министър на националната икономика на КазахстанКуандък Бишимбаев - се изправя пред съда заради извършено брутално убийство с мъчение срещу съпругата си Салтанат Нукенова.

Пияният Бишимбаев умъртвил съпругата си

След сватбата Бишимбаев започва да проявява агресия към жена си. Той ѝ забранил да общува с роднини и приятели по телефона, контролирал кореспонденцията и движението ѝ и ѝ забранил да работи.

Още: И в Казахстан се отказаха от руската система за картови разплащания "Мир"

Двойката се скарала в ресторант и Салтанат заявила, че иска да прекрати връзката. Пияният Бишимбаев започнал да я бие жестоко, удряйки с ръце и крака, в резултат на което тя починала. Бившият министър измъчвал съпругата си в продължение на няколко часа. В социалните мрежи се разпространява и видео, което от Actualno.com няма да публикуваме заради сцени на насилие (ВИДЕО 18+).

Защитата му иска да бъде съден за смърт по непредпазливост

По време на съдебния процес Бишимбаев пледира невинен, а адвокатите му поискаха да преквалифицират обвиненията от "убийство, извършено с особена жестокост" и "изтезание" в "причиняване на смърт по непредпазливост", предаде беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Трагедията върна въпроса за домашното насилие на дневен ред в казахстанското общество. Хората се притесняват, че бившият министър може да избегне отговорност и делото му да бъде преквалифицирано в по-леко.

Още: Зеленски: Казахстан, Молдова и балтийските държави са застрашени от руска военна офанзива

От ресторанта изтрили записите от камерите

Освен Бишимбаев, подсъдим е и неговият роднина Бахитжан Байжанов, управител на ресторанта в столицата Астана (Нур Султан), където е извършено убийството. Мъжът е обвинен в "укриване на особено тежко престъпление" и "непредставяне на информация за тежко престъпление". Бишимбаев му е наредил да изтрие всички записи от камерите за видеонаблюдение.

Жената се опитала да се скрие от разярения си съпруг в тоалетната, но той разбил вратата и продължил да я бие.

Бишимбаев, който беше министър през 2016 г., е заплашен от до 20 години зад решетките или доживотен затвор.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес