Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убийството на Хашоги е "грешка" и "гнусно престъпление", твърди принц Салман

30 септември 2019, 11:55 часа • 2385 прочитания

Принц Мохамед бин Салман категорично отрече да е поръчал убийството и разчленяването на саудитския журналист Джамал Хашоги.

"Абсолютно не (съм го разпоредил). Това беше гнусно престъпление", заяви саудитският престолонаследник в интервю за предаването "60 минути" на американския ТВ канал CBS.

Принц Мохамед обаче пое отговорност за деянието. "Аз нося пълна отговорност като лидер в Саудитска Арабия, още повече, че е извършенo от лица, работещи за правителството на Саудитска Арабия", посочи той.

"Когато престъпление срещу саудитски гражданин е извършено от служители, работещи за правителството на Саудитска Арабия, като лидер, аз трябва да поема отговорност. Това беше грешка", добави бъдещият крал, цитиран от AFP.

Престолонаследникът бе под огромен международен натиск, след като саудитският писател и журналист Хашоги беше убит и разчленен в саудитското консулство в Истанбул. Тялото на Джамал Хашоги, който критикуваше саудитското кралско семейство, така и не бе открито.

Принцът твърди, че убийството е извършено без негово знание. Властите в Рияд многократно отрекоха, че принц Мохамед стои зад убийството на Хашоги, който според теб е убит в "измамна операция".

Според независимо проучване на експерт от ООН има "достоверни доказателства", свързващи престолонаследника с убийството и опита за прикриването му. ЦРУ също поддържа версията, че убийството най-вероятно е поръчано от принц Мохамед.

Саудитските прокурори оправдаха престолонаследника, посочвайки че над 20 души, замесени в убийството, са в ареста. За петима от тях прокуратурата иска смъртно наказание.

Какво ще се случи при военен конфликт между Иран и Саудитска Арабия, ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес