Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убиха двама членове на турската "Партия на справедливостта и развитието"

02 юли 2017, 19:01 часа • 1869 прочитания

Двама служители на управляващата турска „Партия на справедливостта и развитието (ПРС)” бяха убити в два отделни инцидента, съобщиха държавните медии в неделя. Официални лица обвиниха за това забранената от Анкара Кюрдска работническа партия (ПКК), съобщи  БГНЕС.

Айдън Ахи, заместник-председател на ПСР в окръг Озалп в източната провинция Ван, бе убит през нощта само на метри от къщата си, съобщи държавната агенция „Анадолу”.

Председателят на партията в Озалп, Захир Соганда, твърди, че убийството е извършено от ПКК. Шестнадесет заподозрени вече са били задържани. Турските медии припомнят, и че предшественикът на Ахи също беше убит при подобни обстоятелства миналата година.

Заместник-председателят на ПСР в югоизточната провинция Диарбекир, Орхан Меркан, беше застрелян рано в събота пред дома си в друго предполагаемо убийство от страна на ПКК, според местните власти.

ПКК води бунтове в Турция от 1984 г. насам, първоначално се съсредоточавайки се върху исканията за независимост, а след това върху по-големите права. Размириците взеха хиляди жертви.

Макар да беше договорено прекратяване на огъня през 2013 г., борбата отново бе възстановена през лятото на 2015 г.

ПКК е класифицирана като терористична група от Турция, от Европейския съюз и от Съединените щати.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес