Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Твърдение: Водещият израелската армия подкрепял вариант за убийството на Башар Асад

01 януари 2019, 19:19 часа • 5974 прочитания

Новият началник-щаб на израелската армия генерал-майор Авив Кочави е искал сирийският президент Башар Асад да бъде свален, но това било отхвърлено от израелското правителство, което предпочело да си има работа с познат противник, твърди саудитският в. "Елаф", предаде БГНЕС.

Цитирайки неназован старши израелски служител, всекидневникът от Саудитска Арабия пише, че Кочави, тогава директор на военното разузнаване, е бил за премахването на Асад от власт заради подкрепата за режима в Дамаск от "Хизбула". Съобщава се, че Кочави дори бил готов да приеме вариант за убийството на сирийския лидер. Ръководителят на "Мосад" Йоси Коен обаче не бил съгласен, тъй като е считал Асад за човек, с който може да се комуникира по западните канали.

"Продължителният конфликт в Сирия показа, че Израел често води преговори с режима в Дамаск, за да постигне споразумение в Сирия", се казва в информацията, цитираща неназования служител, добавяйки, че кабинетът за дипломатическа сигурност "проведе широки дискусии относно ситуацията в Сирия и реши, че Израел няма да допусне там иранско военно присъствие".

В публикацията се посочва, че докато Израел имал няколко възможности да вземе на мушка Асад и представители на неговия висш екип по време на осемгодишната гражданска война, Йерусалим вместо това решил да се съсредоточи върху предотвратяването на иранското окопаване в Сирия. Израелският източник казва за "Елаф", че неотдавнашните обсъждания на кабинета по сигурността относно сирийската ситуация подчертават, че Израел няма да приеме каквото и да е иранско военно присъствие в Сирия и че ще направи всичко необходимо, за да изгони Иран от Сирия на всяка цена.

Израелските власти нееднократно изразиха загриженост относно нарастващото иранско присъствие на границите на Израел и контрабандата на модерни оръжия към “Хизбула” от Техеран до Ливан през Сирия, като подчертаха, че и двете са червени линии за еврейската държава. Работейки за предотвратяване на укрепването на иранските сили и прехвърлянето на модерни оръжия към "Хизбула", военновъздушните сили на Израел признаха, че извършват стотици въздушни удари в Сирия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес