Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турски бойци откриха руски зенитни ракети в база на ПКК

27 декември 2019, 17:10 часа • 12821 прочитания

Турските сили са открили руски ръчнопреносими системи за противовъздушна отбрана (MANPADS) в скривалища на ПКК в Северен Ирак, които могат да представляват заплаха за турските хеликоптери, които оперират в района, съобщиха от армията.

Ракетите 9K38 „Игла“ може да представляват заплаха за турските хеликоптери, които осигуряват въздушна поддръжка по време на антитерористични операции в района, заяви анализаторът на политиката в областта на отбраната Туран Огюз пред турския ежедневник „Йенишафак“.

„Тези MANPADS представляват заплаха за нашите вертолети ATAK и „Сикорски“. Това обаче не означава, че военните не трябва да използват хеликоптери, "каза Огюз.

"Вместо това разузнавателните звена ще трябва да увеличат усилията за определяне на местонахождението на тези ракети", добави той.

Той добави, че турските хеликоптери също могат да избират да извършват нощни операции, тъй като ракетите, използвани от терористите от ПКК, не могат да функционират в тъмното.

Oгюз заяви, че бойците на ПКК може да са придобили ракетите от различни източници, но посочи подкрепата на САЩ с оръжия за сирийските Отреди за защита на населението като един от основните източници.

„Ракети също са били крадени и от военни арсенали в Ирак и Сирия. Повечето от тях са придобити по време на плячкосването през 2011 г. “, каза Огюз и добави, че трансферът на оръжие и военни доставки от Ирак и Сирия се случва често.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес