Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция залови ключова фигура от Сирийската кюрдска милиция

15 март 2021, 13:53 часа • 1328 прочитания

Турски агенти от разузнаването заловиха висша фигура от подкрепяната от Запада Сирийска кюрдска милиция, разглеждана от Анкара като терористична, съобщиха турските държавни медии.

Турция заяви, че ръководените от Сирия Кюрдски отряди за защита на населението (YPG) са "терористична" издънка на кюрдски бойци, които водят бунтовническа кампания в Турция. Но западните страни работят в тясно сътрудничество с YPG в борбата срещу екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в Сирия.

Ибрахим Бабат, описан от турската държавна Анадолска агенция като "бригаден командир" на YPG, е заловен по време на операция в Сирия, докато шофира на неустановено място. Той е върнат в Турция, съобщи агенцията и добави, че е предоставил информация за плановете за нападение на турски военни постове на турско-сирийската граница.

Бабат е роден в Камишли, североизточна Сирия, съобщават турските медии, но неговата националност не е посочена в докладите.

Анкара казва, че YPG е свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), включена в черния списък като терористична група от Турция и нейните западни съюзници. ПКК ръководи бунт срещу турската държава от 1984 г. насам.

Кюрдските групировки спечелиха територия по време на 10-годишната гражданска война в Сирия, но Турция започна три операции през последните пет години срещу YPG и ИД. През 2016 г. беше обявено създаването на кюрдски "федерален регион" в Сирия, съдържащ три кантона: Африн в провинция Алепо, Джазира в провинция Хасаке и Ефрат, който включва части от провинции Алепо и Рака. Но през 2018 г. турските сили и техните сирийски пълномощници завзеха северозападната част на Африн от кюрдите. Последната турска офанзива срещу кюрдската милиция беше през октомври 2019 г. в Северна Сирия, което доведе до превземането на райони между градовете Тал Абиад и Рас ал Айн.

Действията на Анкара в Сирия доведоха до напрежение в някои западни страни, по-специално САЩ и Франция.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес