Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция задържа хакери, проникнали в Държавната информационна агенция на Катар

25 август 2017, 21:26 часа • 1217 прочитания

Турските власти задържаха петима хакери по обвинение в проникване в системата на Държавната информационна агенция на Катар в края на май.

„Нашите приятели в Турция ни информираха за задържането на петима души и започването на разследване срещу тях. Прокуратурата на Катар си взаимодейства с турските си колеги по това дело“, заяви главният прокурор на емирството, цитиран от телевизия „Ал Джазира“.

В резултат на кибератаката на официалния сайт на информационната агенция беше публикуван текст, цитиращ катарския емир шейх Тамим бен Хамад ал Тани, в който той нарича Иран „гарант на стабилността в региона“ и критикува политиките срещу Техеран на някои близкоизточни страни. По-късно от външното министерство в Доха заявиха, че официалната страница на агенцията е била хакната и е била разпространена недостоверна информация, предаде БГНЕС.

В същото време на 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет прекратиха дипломатическите си отношения с Доха, обвинявайки властите в страната в подкрепа на тероризма и намеса във вътрешните им дела.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес