Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция търси начин да се върне в програмата за F-35

03 септември 2024, 22:42 часа • 1548 прочитания

Турция търси решение да се върне в програмата за американски изтребители F-35, след като беше изключена от нея заради придобиването на произведената в Русия ракетна система С-400. За тази цел Анкара настоява за включването на поправка в бюджета за отбрана на САЩ за 2025 г. (NDAA), която ще ѝ позволи да избегне санкциите заради С-400.

Още: Голяма сделка: Гърция прати на САЩ офертата за 20 изтребителя F-35

През последните месеци Анкара провежда интензивни задкулисно-дипломатически усилия за намиране на формула, която ще ѝ позволи да закупи от САЩ изтребители F-35, променяйки целите на своята отбранителна стратегия. Според източниците ѝ тя изцяло е променила позицията си по отношение на С-400 и сега изглежда склонна да направи всякакви отстъпки, за да удовлетвори Вашингтон, и така да подаде официално искане до Държавния департамент на САЩ за изтребителите от пето поколение.

Още: Германия готова да закупи още 8 изтребителя F-35 - най-модерните бойни самолети

„Ако днес Турция подаде молба за покупка, тя автоматично ще бъде отхвърлена заради санкциите“, заяви дипломатически източник във Вашингтон пред Kathimerini, визирайки Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA).

Още: F-16 и F-35 за Турция и Гърция: САЩ слагат юзди

Турция очевидно е направила редица алтернативни предложения, включително за съхранение на ракетите S-400, за редовното им инспектиране от американците и дори за износа им в други държави. Подобни предложения бяха определени като неприложими от Анкара, когато бяха представени в миналото от американски дипломати.

Още: Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Според източниците американците, които никога не са крили желанието си да намерят окончателно решение на въпроса за С-400, са повече от готови да ги изслушат. Въпреки това, според добре информирани източници във Вашингтон, подаването на искане за закупуване на F-35 не е предстоящо.

Още: Американски F-35 участват в мисии в Украйна? Сингапур го твърди, САЩ отричат (ВИДЕО)

Според източници първоначалният проект за изменение, разпространен тайно в Конгреса, е бил незабавно оттеглен. Скоро обаче то било последвано от второ, чийто дух бил, че ограниченията на CAATSA могат да бъдат отменени, при условие че руската система остане неактивна. Ако такова изменение бъде въведено в американското законодателство чрез бюджета за отбрана, проблемите на Турция биха могли да бъдат решени, тъй като тълкуването на „неактивен“ позволява значителна маневреност, предава БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес