Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция спря листовки против тютюнопушенето, обърквали гласуващите на референдума

14 февруари 2017, 12:50 часа • 1342 прочитания

В Турция забраниха разпространението на листовки, призоваващи за спиране на тютюнопушенето. Причината - според властите брошурите могат да бъдат изтълкувани от гласоподавателите като призив за отрицателен вот на предстоящия референдум за въвеждане на президентска система.

Инициативата, стартирана от здравните власти в централния окръг Коня, е прекратена, като листовките са изтеглени.

Припомняме, че на 16 април гражданите на страната ще трябва да кажат "да" или "не" на конституционни промени, които да дадат повече правомощия на президента Ердоган.

Турският парламент прие през януари с мнозинство пакет от конституционни промени, които ще засилят значително правомощията на Ердоган.

Сред възможности на президента ще бъде това да назначава министри, да разпуска парламента и да обявява извънредно положение, а ако референдумът получи необходимата подкрепа, това ще позволи на настоящия президент да е на власт още два петгодишни мандата, с което Ердоган може да остане президент до 2029 г.

Критици на турския президент твърдят, че промените ще съсредоточат цялата власт в ръцете му и ще насочат страната към диктатура, но Ердоган уверява, че измененията не се правят в негова полза.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес