Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция спаси нелегални мигранти, изтласкани незаконно от Гърция

17 август 2022, 15:23 часа • 1969 прочитания

Турската брегова охрана е спасила живота на нелегални мигранти, които гръцката брегова охрана е изтласкала незаконно обратно в Егейско море към Турция, съобщи Министерството на отбраната на страната, цитирано от Анадолската агенция.

"На 16 август 2022 г. безпилотен летателен апарат на турските военноморски сили откри незаконни мигранти, които бяха прехвърлени на надуваема лодка и изтласкани обратно към турски териториални води от гръцката брегова охрана в северната част на Карабурун, Измир.”

"Ситуацията беше незабавно докладвана на турската брегова охрана, която спаси незаконните мигранти", съобщи министерството в пост в Twitter.

Министерството сподели и визуални кадри от отблъскването на незаконните мигранти.

Турция е ключов транзитен пункт за търсещите убежище, които се стремят да преминат в Европа, за да започнат нов живот, особено за тези, които бягат от война и преследване.

Анкара и световни правозащитни групи многократно са осъждали незаконната практика на Гърция, заявявайки, че тя нарушава ценностите на хуманизма и международното право, като застрашава живота на уязвими мигранти, включително жени и деца. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес