Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция скоро ще обяви търг за „Канал Истанбул“

12 декември 2019, 20:17 часа • 18218 прочитания

Турция няма да отложи проекта за изкуствен воден път на морското ниво „Канал Истанбул“ и ще започне проекта с обявяването на търг възможно най-скоро, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Думите му идват в отговор на изявленията на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) и кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който многократно каза, че проектът няма да подхожда на града и го нарече "ненужен".

"Ще започнем „Канал Истанбул“ възможно най-скоро с търг“, каза Ердоган на среща в Анкара. Той подчерта, че това е "проект за защита на Босфора от сериозно бедствие."

Мащабният проект за развитие на инфраструктурата има за цел да намали натиска върху Босфора - един от най-натоварените морски пътища в света - и играе важна роля за предотвратяване на инциденти на кораби и минимизиране на рисковете и опасностите, особено свързаните с танкерите.

Инцидент с кораб през миналата година, който предизвика опустошения в историческо представително жилище на брега на Босфора, съживи дискусията за морската безопасност по пролива.

Между 1953 и 2003 г. в Босфора са станали 461 произшествия. Най-смъртоносният инцидент е този, при който румънски танкер и гръцки товарен кораб се сблъскаха и експлодираха през ноември 1979 г., при което загинаха 42 членове на екипажа на борда на танкера. Последният голям инцидент в пролива е през 2003 г., когато кораб под флага на Грузия потъна, което доведе до разлив на 480 тона нефт.

Естественият воден път, който прорязва Истанбул и разделя Турция между континентите Европа и Азия, е един от най-стратегическите водни пътища в света

„Канал Истанбул“ ще свързва Черно море и Мраморно море, северно и южно от Истанбул, превръщайки се в алтернатива за ползвания от векове морски път. 45-километровият канал ще има капацитет от 160 кораба на ден. Търгът за проекта беше предварително планиран за следващата година.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес