Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция ще увеличи дела си в проектите "Шах Дениз" и ТАНАП

30 май 2014, 13:17 часа • 38338 прочитания

Турската петролна компания TPAO днес ще подпише споразумение за увеличаването на дела си в проекта за добив на газ от находището „Шах Дениз” в Каспийския регион, предаде Интерфакс.

Турският министър на енергетиката обяви, че в петък в Истанбул Турция ще подпише важни документи. По този повод местни медии съобщават, че турската петролна компания ще увеличи своето участие в проекта от 9 на 19%. Церемонията по подписването ще се състои в присъствието на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Освен това, днес ще бъде подписано и споразумението за увеличаване на турския дял в проекта за Трансанадолския газопровод (ТАНАП). Турция ще увеличи участието си от 20 на 30%.

Преди дни консорциумът за разрабатка на газокондензатното находище „Шах Дениз” подписа договор със съвместното предприятие "Saipem/Azfen" за изпълнение на строителните дейности в рамките на разширяването на Южнокавказкия газпровод.

Общата стойност на проекта е 735 млн.долара. Дейностите се планира да започнат през януари 2015 г., като на територията на Грузия те трябва да бъдат приключени до края на 2016 г., а на територията на Азербайджан – до края на 2017 г.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес