Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция се изчиства от бездомните кучета: ето какво става с тях

05 септември 2024, 17:28 часа • 8399 прочитания

Бившите улични кучета в Истанбул Дали и Дизи сега живеят в Холандия, наслаждавайки се на поглезен домашен живот след години в приют в турския град и докато други бездомни кучета са изправени пред арестуване съгласно нов закон, който да ги изчисти от улиците, пише гръцкото издание Kathimerini.

Законът

Парламентът на Турция прие през юли закон, нареждащ задържането на около четири милиона бездомни кучета в страната, въпреки протестите на любителите на животните и опозицията, които се страхуват, че това ще доведе до унищожаване на много от тях.

Законодателството, мотивирано от опасения за нападения от кучета, пътни инциденти и бяс, има за цел всички бездомни животни да бъдат настанени в общински приюти до 2028 г. ОЩЕ: Куче захапа ирландски турист в метрото на Истанбул

Някои ще бъдат убити

В него се казва, че всички кучета, които показват агресивно поведение или имат нелечимо заболяване, ще бъдат евтаназирани.

Други намират дом в чужбина

Активистката за правата на животните Нилгюл Саяр, която ръководи приют на неправителствена организация за кучета близо до Истанбул, е изпратила стотици кучета в чужбина за осиновяване, но казва, че търсенето е скочило след приемането на закона.

„Имаме около 20-25 кучета, готови да летят“, каза тя. „Хората продължават да се обръщат към нас за осиновяване. Надявам се скоро да изпратим още кучета. Всички те ще имат добри домове", добави тя. ОЩЕ: Руснак пробва да яхне гол крава в Тайланд, на нея не ѝ хареса

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес