Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция продължава да има интерес към американските системи "Пейтриът" въпреки договора с Русия

08 октомври 2017, 16:15 часа • 2763 прочитания

Турция продължава да проявява интерес към покупката на системи за противовъздушна и противоракетната отбрана „Пейтриът“ от САЩ, независимо от сключеното с Русия споразумение за доставка на зениктно-ракетни системи С-400. Това съобщава английското издание на проправителствения турски в. „Сабах“, позовавайки се на източници от правителството в Анкара.

Според изданието за продължаването на диалога с Вашингтон за закупуването на системи „Пейтриът“ първи е заговорил заместник-председателят на Републиканската народна партия (РНП) Йозтюрк Йълмаз по време на посещението си в американската столица миналата седмица. Според източника на „Сабах“, който потвърждава информацията, основното условие за покупка е предаване на технологията и съвместно производство, пише още БГНЕС.

На 12 септември тази година турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че Анкара е подписала с Москва споразумение за покупка на отбранителни системи С-400 и вече е внесен депозит. В края на месеца новината беше потвърдена от помощника на руския президент по въпросите на военнотехническото сътрудничество Владимир Кожин, който тогава каза, че „въпросът с предаването на Турция на технологията за производство на зенитни системи С-400 не се обсъжда“.

По време на визитата на саудитския крал Салман в Москва стана ясно, че Рияд също има интерес от покупка на С-400.

По думите на говорителя на Пентагона Джони Майкъл Вашингтон е притеснен от това, че редица съюзници имат интерес към руската зенитна ракетна система, тъй като тя може да се окаже несъвместима със системите на НАТО. По думите му „най-добрият вариант за защита на Турция от различни заплахи в нейния регион остава съвместима с тази на НАТО система ПРО“.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес