Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция призова САЩ да заеме неутрална позиция по Кипър

14 септември 2020, 15:33 часа • 1985 прочитания

Меморандумът за разбирателство, подписан тази седмица между САЩ и Кипър, ще навреди на усилията за разрешаване на кипърския въпрос, вместо да допринесе за мира и стабилността, заяви днес турското външно министерство.

„Меморандумът за разбирателство, подписан на 12 септември 2020 г. между администрацията на САЩ и гръцката кипърска държава и предвиждащ създаването на Център за сухопътна, морска и пристанищна сигурност”, игнорира кипърската турска страна“, заяви говорителят на външнополитическото ведомство Хали Аксой.

Предприетите от САЩ стъпки за отмяна на оръжейното ембарго срещу кипърските гърци и включването на гръцката страна в своята програма за международно военно образование и обучение (IMET) нарушават баланса между двата народа на острова и увеличават напрежението в Източното Средиземноморие, каза дипломатът.

Той изрази учудване, че по време на посещението си на острова държавният секретар на САЩ Майк Помпео не се е срещнал с представители на Севернокипърската турска република, съобщи „Сабах”.

"Призоваваме САЩ да се върнат към традиционната си политика на неутралитет по отношение на острова и да допринесат за усилията за разрешаване на кипърския въпрос", подчерта Аксой.

БГНЕС припомня, че на 1 септември САЩ отмениха до 2021 финансова година ограниченията върху износа на несмъртоносно отбранително оборудване и предоставянето на услуги в тази област, предназначени за Кипър.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес