Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция пак иска обяснение от Русия за руска военна операция в Сирия

20 ноември 2015, 16:53 часа • 8599 прочитания

Анкара привика руския посланик, след като руски самолети бомбардираха цели в Сирия, които са били „много близо“ до турската граница, заявиха от външното министерство на страната, предаде БГНЕС.

Руският посланик Андрей Карлов е бил привикан в министерството, за да изслуша турските притеснения заради руското бомбардиране на „цивилни туркменски селища... много близо до границата“ с Турция, казаха от външното министерство в изявление. В него се допълва също, че Анкара е поискала Москва „незабавно да прекрати своята операция“. Турция също така предупреди, че бомбардирането на селища с туркменско население в Сирия може да доведе до „сериозни последици“, съобщиха още от министерството.

Анкара отправи своето „предупреждение и искане“ и към специалният пратеник на президента Владимир Путин за Близкия изток Михаил Богданов.

Досега турските власти няколко пъти са привиквали руския посланик от началото на въздушните удари на Москва в Сирия на 30 септември. Оплакванията бяха свързани основно с навлизането на руски самолети в турското въздушно пространство, както и с подкрепата на Москва за сирийските кюрди, които се сражават срещу „Ислямска държава“.

Очаква се следващата сряда на официално посещение в Анкара да пристигне руският министър на външните работи Сергей Лавров като по време на срещите му основна тема ще бъде конфликта в Сирия.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес