Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция отказа достъп на Германия до военната база Инджирлик

15 май 2017, 15:02 часа • 3766 прочитания

Анкара отказа да допусне делегация от комисията по отбраната на Германия да посети военно-въздушната база Инджирлик, предаде БГНЕС.

Отказът идва след официалното писмо на Федералното събрание на Германия, в което е посочено, че делегацията възнамерява да посети своите около 250 военни в базата. Според Spiegel, цитиран от турските медии, германската армия планира да изтегли частите си от Инджирлик, а Берлин търси алтернативна база в Йордания, Кувейт или Кипър.

Припомняме, че това не е първият отказ на Турция да даде достъп на германска делегация до базата. След декларацията на Федералното събрание, с което събитията от 1915 г. бяха признати за геноцид спрямо арменците, възникна напрежение между двете държави и дълго време Анкара не допускаше депутати от Берлин в Инджирлик.

След серия от двустранни срещи и разговори кризата бе преодоляна и през октомври 2016 г. германска делегация пристигна в базата, за да се запознае с условията на работа и възможностите за борбата срещу ДАЕШ /Ислямска държава/.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес