Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция обвини The Washington Post, че дава думата на терорист

04 юли 2019, 09:12 часа • 3124 прочитания

Външното министерство на Турция изрази недоволство от публикацията на материал в американския вестник The Washington Post, пише турското издание "Сабах".

Статията е от един от основателите на считаната от Анкара за терористична организация Работническа партия на Кюрдистан (ПКК) Джемил Байък.

"Принципът да се предотвратява насърчаването на тероризма, най-важното задължение на международната общност в борбата с тероризма, е сериозно нарушен", написаха от министерството в Анкара.

Говорителят на президента Реджеп Ердоган също изрази недоволството на държавния глава на Турция. Според Ибрахим Калън публикацията не попада в категорията на свободата на словото и се равнява на публикация от лидер на "Ал Кайда" или "Ислямска държава". Говорителят на турския президент казва, че да се представя терорист като Джемил Байък за говорещ от името на кюрдите е обида преди всичко за самите кюрди.

Всъщност през ноември, 2018 година, беше обявена награда от 4 млн. долара от Държавния департамент на САЩ за информация за Байък. А в статия, заради която Турция се възмути, Байък посочва, че е време да има мир между кюрдите и турската държава. Но той казва и, че процесите на демократизиране на кюрдската общност в Сирия и поражението на "Ислямска държава" там са заплаха за режима на Ердоган според самия турски президент. А Байък е категоричен, че Турция трябва да признае кюрдите като част от мултикултурното сърце на турската държава.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес