Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция не планира да променя режима за Босфора и Дарданелите

08 декември 2015, 19:37 часа • 8501 прочитания

Турция не планира ревизия на Конвенцията от Монтрьо, която регулира международния достъп до проливите Босфора и Дарданелите, съобщиха от външното министерство в Анкара, цитирани от турския в. „Хюриет“, предаде БГНЕС.

„Ние в момента не се подготвяме за това. Но всичко би могло да бъде обект на оценка вследствие на развитието (на въпроса)“, каза говорителят на министерството Таню Биглич, който има предвид член на конвенцията, която позволява тя да бъде ревизирана на всеки 20 години.

Въпросът дойде на дневен ред, след като в медиите бяха публикувани снимки на руски военен на борда на руски кораб, който е насочил преносима ракета към бреговете на Истанбул при преминаването на плавателния съд през Босфора. Руският посланик в Анкара Андрей Карлов беше привикан от Външно министерство заради инцидента.

В рамките на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. Турция контролира Босфора и Дарданелите и регулира преминаването на военни кораби между Черно и Средиземно море.

В момента Москва зависи от неограничения достъп до проливите, гарантиран от Конвенцията. През Дарданелите и Босфора Москва изпраща доставки до Сирия от военната база в Новоросийск в Черно море.

Турция може да спре руските военни плавателни съдове от преминаване през проливите като се позове на параграф 20 или 21 от Конвенцията, ако е във война с Русия или ако се почувства заплашена от възможност за военни действия.

Отношенията между двете държави са значително обтегнати, след като Турция свали руски боен самолет Су-24 в небето на Сирия. В отговор Русия въведе санкции, които засегнаха вноса на турски плодове и зеленчуци, строителния сектор и забрани туристическите пътувания за Турция. На 3 декември руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че Русия прекратява преговорите за газопровода "Турски поток", единият от двата големи съвместни енергийни проекта. Другият, строителството на АЕЦ "Акую" не е спрян.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес