Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция може да остави свои експерти на летището в Кабул

26 август 2021, 09:31 часа • 1579 прочитания

Турция може да продължи да осигурява техническа подкрепа на талибаните при експлоатацията на международното летище в столицата Кабул след евакуацията на нейните войски от Афганистан, заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калин.

"След като нашите войски се изтеглят, бихме могли да продължим тази оперативна задача на летището там. Ако е уговорено и бъде постигнато споразумение в тази посока, ние ще продължим да предоставяме тази услуга там", каза той.

Турското министерство на отбраната обяви, че Турция е започнала евакуация на войските си от Афганистан. Пред телевизионния канал NTV Калин каза, че изтеглянето на войските ще отнеме до 36 часа.

От 2002 г. турските въоръжени сили действат в Афганистан под егидата на ООН, НАТО и двустранните споразумения, за да допринесат за мира, благосъстоянието и стабилността на афганистанския народ, се казва в изявлението.

Калин подчерта важността на обезопасяването на летището, като добави, че продължават преговорите за турски цивилни експерти, предоставящи техническа поддръжка на летището.

Източник: Анадолска агенция

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес