Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция и Ирак ще борят заедно тероризма

21 март 2023, 23:01 часа • 1466 прочитания

Анкара и Багдад потвърдиха ангажимента си да се борят с всички форми на тероризъм. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви това на пресконференция след разговори с иракския министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани в Анкара, съобщи Анадолската агенция.

"Ясно е, че терористични организации като ПКК, DEASH и FETÖ представляват заплаха и за двете държави. По време на срещата ни обсъдихме всички аспекти на двустранните ни отношения. Потвърдихме решимостта си да се борим с всички форми на тероризъм", отбеляза Ердоган, цитиран от БГНЕС.

Президентът Ердоган заяви, че разговорите са били съсредоточени върху усилията на Турция да противодейства на дейността на терористичните организации.

Той заяви, че Турция очаква от Ирак да признае ПКК за терористична организация и да прочисти територията на страната от бойците на кървавата групировка.

"Очакваме от нашите иракски братя да обявят ПКК за терористична групировка и да прочистят земята си от тази кървава терористична организация", каза още турският лидер.

Президентът Ердоган засегна и темата за дискусията между Турция и Ирак относно използването на водните ресурси. Държавният глава отбеляза, че Анкара разглежда този въпрос "не като конфликт, а като област на сътрудничество, която може да служи на общите ни интереси".

"Турция ще увеличи количеството вода, изпускано от река Тигър за 1 месец, доколкото е възможно, за да намали недостига на вода в Ирак", заяви турският президент. Мохамед Шиа ал-Судани благодари на турския президент за решението. Той заяви, че Багдад желае да развива отношенията си с Турция във всички области.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес