Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция е готова да създаде полеви болници в Газа

18 октомври 2023, 16:46 часа • 1540 прочитания

Турция е готова да изпрати корабна болница или да създаде полеви болници, за да обслужва хората от Газа. Новината съобщи министърът на здравеопазването на страната Фахретин Кожда, а думите му предаде Анадолската агенция. 

Той каза още, че Турция е готова да помогне на бебета, деца, възрастни хора и невинни в региона „въпреки всички видове дипломатически трудности“.

Идеята е тези болници да бъдат близо до граничната врата на Рафа (в Египет), за да предоставят здравни услуги на палестинците. ОЩЕ: Турция предлага път към мира между Израел и Палестина - две държави с гаранти

Думите му идват на фона бошуващата война в Израел и на атаката срещу баптистката болница "Ал-Ахли" в Газа. Припомняме, че първоначално от палестинска страна обявиха, че атаката е дело на Израел. По-късно от израелската армия обаче публикуваха видео, което показва, че ракета, изстреляна от Газа по цел в Израел, е причината за трагедията в болницата. ОЩЕ: Версията за ракета, ударила не болницата в Газа, а паркинга ѝ, набира сила (СНИМКИ и ВИДЕА)

Фахретин Коджа съобщи в Twitter, че е разговарял с международни представители и високопоставени служители от Световната здравна организация, за да се обърне внимание на атаката на болницата в Газа, подчертавайки, че е „недопустимо съоръжения, обслужващи човешкото здраве, да бъдат атакувани при каквито и да било обстоятелства и по каквато и да е причина".

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес