Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция: Днес е денят на победата за Азербайджан

10 ноември 2020, 11:47 часа • 5169 прочитания

Във вторник Турция приветства "значителни ползи", постигнати от Азербайджан в конфликта му с арменските сили за спорния регион Нагорни Карабах, предаде AFP.

Това стана, след като двете страни подписаха споразумение. Турция открито подкрепи Азербайджан по време на шестседмични боеве, избухнали за етническия арменски сепаратистки регион на Азербайджан.

"Нашият скъп Азербайджан постигна значителни успехи в областта и на масата за (преговори). От сърце поздравявам този благословен успех," пише в Twitter турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Ще продължим да бъдем една нация, едно сърце с нашите скъпи азербайджански братя."

Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви във вторник, че е подписал "неописуемо болезнена" сделка с Азербайджан и Русия, с която конфликтът е прекратен. Съобщението му беше последвано от хаотични сцени в арменската столица Ереван, в които разгневени протестиращи взеха контрола над парламента и се събраха пред централата на правителството, за да осъдят сделката.

Турция отрича твърденията на Франция и Русия, че е изпращала наемници от Сирия в Нагорни Карабах в подкрепа на азербайджански войски. Но през последните десетилетия Анкара помогна за въоръжаването на богатата на петрол държава и й продаде военни безпилотни летателни апарати, използвани в последните битки.

Сделката ще позволи на Азербайджан да си върне част от земята, която е загубил след войната 1988-1994 г. в планинския регион, оставяйки го в сепаратистки ръце, след като отне 30 000 живота.

 "Болката, преживяна преди 30 години, днес приключва", се казва в изявление на турското министерство на отбраната в Twitter. "Нашите героични братя показаха силата си на бойното поле и спечелиха победа, като се биха смело. Лошите дни свършиха. Днес е денят на победата."

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес