Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция: Акостирането на американския миноносец в Кипър застрашава крехкия баланс

18 май 2023, 13:33 часа • 1601 прочитания

Акостирането на американския ескадрен миноносец USS „Arleigh Burke“ в гръцката част на Кипър подкопава неутралитета на Вашингтон по отношение на кипърския въпрос, се посочва в изявление на турското външно министерство, цитирано от „Сабах“.

Според турските власти "предприетите в региона стъпки от страна на САЩ нарушават баланса за сметка на турската страна, накърняват дългогодишната неутрална позиция на Вашингтон по отношение на острова и представляват пречка за справедливо, устойчиво и трайно уреждане на Кипърския въпрос. Приканваме САЩ да преразгледат тези политики", се казва още в съобщението.

Анкара също така настоява, че като държава гарант ще продължи решително да защитава законните права и интереси на кипърските турци при всякакви обстоятелства.

От своя страна Севернокипърската турска република заяви: "САЩ продължават да увеличават военната си подкрепа за кипърската гръцка администрация и това показва, че предпочитат напрежението и конфликта в Източното Средиземноморие вместо консенсуса и дипломацията."

ОЩЕ: Турция се разгневи: САЩ насърчават кипърските гърци да се въоръжават

Последната стъпка на САЩ следва решението от миналата година да се отмени оръжейното ембарго върху кипърската гръцка администрация.

САЩ въведоха ембаргото през 1987 г., за да предотвратят потенциална надпревара във въоръжаването, която да навреди на мирните преговори с кипърските турци. След като получи забрана за достъп до американски оръжия, гръцката администрация се обърна към Русия, за да се снабди с бойни хеликоптери Ми-35, танкове Т-80 и зенитни ракетни системи Tor-M1.

Турция често приканва своя съюзник в НАТО - САЩ, да заеме неутрална позиция по отношение на Кипър.

Островът е затънал в десетилетен спор между турци и гърци, въпреки поредицата от дипломатически усилия на ООН за постигане на цялостно уреждане на конфликта.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес