Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тунел за бягство открит под лагер за мигранти в Западна Австралия

11 май 2021, 13:48 часа • 1347 прочитания

20-метров незавършен тунел за бягство е открит под миграционен център за задържане в Западна Австралия, съобщават защитници на бежанците.

Започнатият тунел, изкопан на три метра под земята, е открит в понеделник сутринта, построен под блок за настаняване в комплекса „Falcon“ на центъра за задържане „Yongah Hill“. Той е строен „в продължение на няколко месеца“, заявиха защитниците пред „Гардиън“. Не се знае кой или с какво го е копал.

Кадри от строящия се тунел показват, че той е изкопан очевидно на ръка.

Не за първи път се правят опити за пробив в съоръженията на център за задържане.

Преди близо 20 години 23 лица, търсещи убежище, избягаха, като се измъкнаха от центъра за задържане „Villawood“ в предградие на Сидни. През 2002 г. около 40 бежанци избягаха от центъра за задържане „Woomera“ по време на протест.

Статистиката на австралийските гранични сили показва, че в „Yongah Hill“ са били държани около 315 мъже: приблизително 175 чуждестранни граждани, на които правителството е отменило визите, и 140 лица, търсещи убежище. В центъра не е имало жени или деца.

Средната продължителност на времето, прекарано в австралийското имиграционно съоръжение, в момента е 627 дни. „Yongah Hill“ често се използва за задържане на хора за продължителни периоди от време. 73 души са държани повече от пет години, а няколко са държани повече от девет години.

„Систематичната злоупотреба с дългосрочно задържане е скрита зад оградите на лагера за задържане в Австралия. С почти никакъв надзор, търсещите убежище системно се лишават от свобода и психичено здраве“, заяви Ян Ринтул, говорител на Коалицията за действие на бежанците.

„Правителството, например отмъстително държи иранци, търсещи убежище, от години, въпреки че знае, че те не могат да бъдат върнати в Иран. Безсрочното задържане е безсмислено и разрушително. Правомощията за анулиране на визи позволяват търсещите убежище и бежанците да бъдат наказвани два пъти, първо от съдебната система, а след това от службите за имиграционно задържане."

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес