Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп посети американските войски в Ирак

27 декември 2018, 07:14 часа • 1432 прочитания

От близо две години Доналд Тръмп е президент, но това бе първото му посещение при американските военни в Ирак, пише The Guardian, цитиран от агенция "Фокус".

Тази необявена визита идва ден след Коледа. Тя е и една седмица, след като президентът изненада съветниците си по въпросите на националната сигурност, че ще изтегли американските войски от съседна Сирия и предизвика оставката на военния министър Джеймс Матис.

Тръмп прекара 11 часа полет с президентския самолет при изгасени светлини и спуснати щори на прозорците. Air Force One беше ескортиран от военни джетове. В самолета компания му правиха първата дама, Мелания Тръмп и Джон Болтън, съветникът му за националната сигурност.

Запитан дали е изпитал тревога заради пътуването, президентът е отговорил: „Изпитвам тревога за президентската институция. Не за мен, самия. Безпокоя се за първата дама, да ви кажа“.

Президентът прекара около 3 часа и половина във въздушната база „Ал Асад“, която е в западен Ирак, но не посети Багдад. Срещна се с американски високопоставени военни и се обърна към стотици войници, но отмени уговорената среща с премиера на Ирак Адил Абдул-Махди.

Словото му пред американските войници продължи около 20-тина минути. В него няколко пъти той повтори, че „изобщо няма планове“ да оттегля войските на САЩ от Ирак. Но защити намерението си да върне от Сирия близо 2000 души у дома.

“Хора, повече не сме мухльовци“, каза Тръмп. „Уважават ни като нация отново“. И продължи: „ От самото начало дадох ясно да се разбере, че нашата мисия в Сирия е да се изкара „Ислямска държава“ („ИД“) от нейните крепости. Преди осем години отидохме там за три месеца, но и досега не сме си тръгнали. Сега правим вярното нещо, като слагаме точка“.

Припомняме, че макар ИД изгуби значителна част от територията си и в Ирак, и в Сирия, все още тя се възприема като заплаха.

Преди словото си Тръмп отговори и на журналистически въпроси. Той описа как е дал „на генералите“ много пъти по шест месеца „продължения“, за да напуснат Сирия. Казал им: “Неотдавна те отново попитаха дали може да им дам още време? Аз отговорих: „Не. Не може да имате никакво време повече. Имахте достатъчно време. Нокаутирахме ги. Чисто и просто ги избихме“.

„САЩ не може да продължи да бъде световен жандарм“, е добавил той. “В Сирия Ердоган иска да довърши ИД. И Саудитска Арабия дойде и каза, че ще плати за някакви икономическо развитие. Това е велико, това означава, че ние няма да плащаме. Разпръснати сме по целия свят. Ние сме дори и в държави, за които повечето хора никога не са и чували даже. Честно казано, смешно е", коментира президентът.

Тръмп беше планирал да прекара Коледа в своя частен клуб във Флорида, но остана във Вашингтон заради частичното спиране на работата на федералните институции, провокирано от конфликта между него и демократите в Конгреса, заради искането му да получи финансиране на проекта си за стена по границата с Мексико.

15 години след нашествието през 2003 година в Ирак, САЩ все още имат 5-хилядна войска в тази страна. Това посещение на Доналд Тръмп е шесто поред, от когато президент на САЩ идва в Ирак.

Запитан защо е пожелал да дойде в Ирак, Тръмп е заявил пред репортерите: „Това е място, за което аз говоря от много години, от много, много, много години. Говорил съм за него като цивилно лице“.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес