Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трус в Близкия изток - четири държави скъсаха дипломатически връзки с Катар

05 юни 2017, 06:30 часа • 12059 прочитания

Цели четири арабски държави официално скъсаха дипломатическите си отношения с пета. Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн официално прекъснаха отношения с Катар, обвинявайки емирството в тероризъм и екстремизъм, както и подкрепа от Иран. Припомняме, че саудитският крал Салман посочи Иран като източник на тероризъм при посещението на американския президент Доналд Тръмп в кралството.

По информация на The Guardian освен скъсване на дипломатически връзки, въпросните четири държави са прекратили и всички контакти по въздух и море с Катар. Освен това Саудитска Арабия е наредила изтегляне на всички военни от Катар, участващи във военните удари срещу Йемен.

Официалното съобщение на Рияд за причината за скъсване на връзките е, че се действа "в защита на суверенното право за защита, гарантирано от международното право и защита на националната сигурност от опасностите от тероризъм и екстремизъм".

Примерът на Саудитска Арабия беше бързо последван от Бахрейн, с официално съобщение отпреди минути. Бахрейн реши да отзове всички свои дипломатически служители, намиращи се в Катар – в срок от 48 часа, като държавата поиска същото да стори и Катар в същия срок със своите дипломати, намиращи се в Бахрейн. В официалното съобщение на Бахрейн за необходимостта от съответните дейности се казва, че решението е взето заради "продължаващите действия от страна на Катар, насочени към дестабилизиране на стабилността и сигурността на Кралство Бахрейн, както и намесата във вътрешните работи, подстрекателствата в медиите, подкрепа на тероризма и оказване на финансова подкрепа на групировки, свързани с Иран, за разпространение на хаоса в Бахрейн". Освен това Бахрейн оповести, че всички катарски граждани трябва да напуснат страната в рамките на две седмици.

От ОАЕ новините са подобни – емирствата дават 48 часа на катарските дипломатически служители да напуснат.

Египет пък затваря всичките си пристанища и въздушното си пространство за Катар. Обвинението, което се отправя към Катар, е в подобен тон както на другите държави - емирството подкрепя тероризма, в случая с Египет - организацията "Мюсюлмански братя".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес