Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Транссексуален за първи път спечели дело за неправомерно уволнение в Китай

03 януари 2017, 14:01 часа • 1782 прочитания

Транссексуален мъж спечели първото дело за неправомерно уволнение в Китай. Това е първият случай на санкционирано несправедливо уволнение, макар че работодателят не беше обвинен в дискриминация. Ищецът, който е бил роден като жена, е уволнен след седем дни работа в здравен център в югозападната провинция Гуйчжоу. Районният съд в Гуейян задължава компанията да плати на мъжа, известен като г-н С., 843 юана ( $121) като заплата, както и компенсация от 1,500 юана, съобщи БГНЕС.

Предният месец обаче, съдът установява, че липсват достатъчно доказателства за проява на дискриминация в случая.

Г-н С. обжалвал решението, след като отхвърлили жалбата му в арбитражния съд, който отсъдил, че той е бил уволнен, поради липса на „адекватни умения“. Становището, че не е налице дискриминация, сочи, че законодателство в тази област се нуждае от по-адекватно внимание, смята ищецът.

Г-н С. споделил пред АФП във вторник, че много се радва на резултата. Това е първият случай на дело в Китай, спечелено от представител на сексуално малцинство.

Лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални (ЛГБТ) започват да бъдат приемани малко по малко в социалната си среда, но консервативните отношения на китайците към тях продължават да преобладават.

Преди месец китайски съд не позволи на двама мъже да сключат брак.

През 2014 в Пекин съдът нареди на клиника да изплати компенсация на мъж, тъй като използвала лечение с ток, за да възвърне неговата хетеросексуалност.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес