Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Токсичните вещества в реките край Норилск - 200 пъти над нормата (ВИДЕО)

08 юни 2020, 07:04 часа • 4753 прочитания

Токсичните вещества в реките край Норилск са 200 пъти над нормата, отчете анализ на 8 проби от района, съобщава ТАСС, цитирана от 24 часа. Поне 10 години ще отнеме на природата да се възстанови след петролния разлив в района на западносибирския град, смята директорът на Института по екология Борис Моргунов.

Кадри от космоса показаха мащабите на разлива, а реките се оцветиха в червено.

Припомняме, че при авария на местната ТЕЦ-3 миналата седмица 20 000 тона петролни продукти се изляха в реките Далдикан и Амбарна. Оказа се, че стълбовете, поддържащи резервоар за гориво, започнали да потъват и конструкцията рухнала.

На територията на Красноярска област беше въведено извънредно положение. При разследването на аварията бе арестуван началника на теца.

Досега аварийните екипи са събрали над 700 тона вода и дизелово гориво, посочва руското Министерство на извънредните ситуации. Горивото се събира със специално оборудване и се прехвърля в контейнери на брега на река Амбарна. От засегнатите общо 180 000 кв. м площ са обработени едва 14 600 кв. метра. Предвижда се работата да продължи минимум още една седмица.

Преди дни бяха поставени заграждения, за да се предотврати по-нататъшното разпространяване на горивото в останалите водни обекти.

Руският президент Владимир Путин бе изключително остър в критиката си към властите в Красноярския край заради закъснялата им реакция и се възмути, че самият той научил за инцидента от социалните мрежи.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес