Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Токио взима мерки, за да разреши кризата на туристите с японските тоалетни

18 януари 2017, 15:36 часа • 3705 прочитания

Да се оправиш с множеството бутони във високотехнологичните японски тоалетни може да бъде много стресиращо изживяване за непросветените, които вместо да чуят стандартния звук от пускането на водата, може да усетят внезапно и нежелано "почистване" на определени части от тялото си.

Готвейки се за вълна от посетители заради Световната купа по ръгби през 2019 г. и Олимпиадата през следващата година, санитарната индустрия в Япония се съгласи да стандартизира бутоните, изображенията и схемите на тоалетните, за да могат чужденците да са сигурни дали ще получат мощна струя топъл въздух или водна струя.

9 основни производители от сектора скоро ще започнат да използват в тоалетните си едни и същи схеми и бутони, обясняващи функциите на санитарния възел.

Мярката идва на фона на множеството оплаквания от туристи, че сложните схеми ги объркват и че не се ориентират в бутоните на различните производители на тоалетни, пише Guardian.

Проучване от 2014 г. сред 600 чужденци установи, че 1/4 не разбират символите на бутоните.

8-те нови символа ще служат за пускане на силна и слаба струя вода, за автоматично вдигане и сваляне на капака на тоалетната чиния, за активиране на предните и задни функции за почистване и изсушаване и др.

Стандартизираните схеми ще бъдат внедрени в употреба през април.

Объркването стана факт, когато на японския пазар се появиха първите тоалетни с функция за миене и изсушаване през 60-те години. От тогава тоалетните се използват масово навсякъде - ресторанти, хотели и публични места. Туристите обаче не са очаровани от технологичните нововъведения, тъй като са свикнали тоалетните да имат просто бутон за пускане на водата, а капакът да се вдига и сваля ръчно.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес