Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Токио бърза да повиши киберсигурността преди Олимпиадата

29 януари 2019, 09:18 часа • 695 прочитания

Япония подготвя национално “почистване” на около 200 милиона мрежови приспособления, което е свързано с пропуски в киберсигурността, преди Олимпийските игри в Токио през 2020 г., заяви официален представител на Токио.

Поддържаният от правителството Национален институт за информационни и комуникационни технологии ще започне проучването от февруари, за да провери потенциалните уязвимости в обекти като рутери, уеб камери и домакински уреди, свързани с интернет, предаде БГНЕС.

Токио бърза да повиши киберсигурността, докато страната се готви да бъде домакин на големи световни събития, като Световната купа по ръгби тази година, срещи на Г20 и летните олимпийски игри.

Кибернетичната сигурност става все по-важна, тъй като спортните събития въвеждат нови технологии за всичко - от излъчването до продажбата на билети.

За проучването изследователите ще използват обикновени, но несигурни самоличности и пароли, които често се използват от зловреден софтуер - като "abcd", "1234" или "admin" - за да се види дали устройствата са лесно достъпни от хакери, каза говорителят на института Цутому Йошида.

Изследователите ще изследват устройствата със съгласието на доставчиците на интернет услуги и най-вече ще проучват продукти, които използват физически кабели за достъп до интернет, каза той.

Институтът няма да извършва скъпи и сложни операции, необходими за проверка на отделни мобилни устройства като смартфони, но проучването може да изследва рутери в кафенета, например, които осигуряват безплатна връзка за мобилни потребители, каза Йошида.

"Твърде често виждаме уеб камери, които вече са хакнати, защото настройките за сигурност са прекалено прости и изображенията им се виждат от външни лица. Понякога те се пускат на публични уебсайтове, без собствениците да са наясно", каза Йошида пред АФП.

"Ще проверим доколко са изложени на риск около 200 милиона продукти", каза Йошида.

Проучването ще уведоми доставчиците на интернет услуги за уязвимостта на потребителите, без да проникват в отделни притурки, за да видят данните, съхранени вътре, добави той.

Големите световни спортни събития като Световното първенство по футбол и Олимпиадата са изправени пред все по-голяма заплаха от кибератаки.

Например на зимните олимпийски игри в Южна Корея миналата година имаше срив във вътрешните интернет и безжични wifi системи точно когато започнаха церемониите за откриване.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес