Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Терористична атака в Анкара: Жертви след взрив и стрелба пред ключов военен завод (ВИДЕО)

23 октомври 2024, 16:48 часа • 1844 прочитания

Терористична атака в Турция на 23 октомври - двама въоръжени мъже се опитаха да проникнат в сградата на "Турската аерокосмическа индустрия" (TUSAŞ) в столицата Анкара, след което се стигна до въоръжен сблъсък.

Вътрешният министър Али Йерликая потвърди нападението и съобщи за най-малко трима загинали и 14 ранени. Турският ежедневник "Сабах" уточни, че двама от трима нападатели са застреляни:

„Турската аерокосмическа индустрия“ е центърът на технологиите за проектиране, разработване, производство и интеграция на аерокосмически системи, модернизация и следпродажбено обслужване в Турция. Опитът на компанията включва лицензираното производство на реактивни самолети General Dynamics F-16 Fighting Falcon, самолети за лек транспорт, морски патрул и наблюдение CASA/ IPTN CN-235, обучители SIAI-Marchetti SF.260, за търсене и спасяване Cougar AS-532, хеликоптери, както и проектирането и разработването на безпилотни летателни апарати. Собственик са Турските въоръжени сили.

Още: След предупреждение от САЩ: Турция блокира износа на военни стоки за Русия

Какво се случи?

След експлозия на входа на TUSAŞ са се чули изстрели. Съобщава се, че персоналът е бил насочен към убежища от съображения за сигурност. На мястото на инцидента са изпратени сили за сигурност, пожарна и медицински екипи.

От CNN Turk съобщиха, че търговски автомобил е бил взривен пред входа. Говори се, че е имало сблъсък между опитващите се да влязат и охраната. "Мога да кажа, че сблъсъците продължават с прекъсвания. От кабинета на губернатора на Анкара ще бъде направено изявление. Очакваме това изявление. Говори се за група, която се опитва да влезе в кампуса на TUSAŞ. Смята се, че става въпрос за терористична атака", предава кореспондентът на медията.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая направи изявление в социалните мрежи във връзка с атаката в квартал "Кахраманказан" в Анкара. "Беше извършено терористично нападение срещу съоръженията на Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAŞ). За съжаление, след нападението има жертви и ранени. Пожелавам Божията милост за нашите мъченици и бързо възстановяване на ранените. Обществеността ще бъде информирана за развитието на ситуацията. Моля, вземете под внимание изявленията, които ще бъдат направени от официални източници“, заяви той, цитиран от "Хюриет".

Още: Ердоган за Гюлен: Не може да избяга от божественото правосъдие

Подробности

Ранените вътре са евакуирани. Предприети са предпазни мерки. Специални екипи са изпратени вътре в сградата. Извършват се проверки и от въздуха. Прокуратурата е започнала разследване.

Може да се каже, че терористът, извършил нападението, е използвал дългоцевно оръжие, съобщава CNN Turk.

Впоследствие стана ясно, че нападателите са двама. Вторият е влязъл по-дълбоко на територията на завода и е открил огън. Може да има заложници, пишат турските медии.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес