Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Терористичен акт в Токио завърши с ранени

01 януари 2019, 08:57 часа • 10305 прочитания

Девет души са били ранени, единият от тях – сериозно, когато мъж в кола се е врязал в тълпата, празнуваща настъпването на Новата година на прочута улица в Токио, предаде Агенция "Фокус", позовавайки се на AFP.

Инцидентът не е случайност, а преднамерено действие - поне това е заявил заловеният шофьор. Той е на 21 години и се казва Казухиро Кусакабе. Японецът е подкарал кола по улица "Такешита", намираща се в квартал "Хараджуку" - около десетина минути преди началото на 2019 година.

Според националната телевизия NHK, Кузакабе е заявил пред полицията, че е действал като "отмъщение за смъртното наказание" и не е дал повече обяснения.

Полицията незабавно е реагирала и е блокирала улицата. От преслужбата ѝ са съобщили, че един студент, който има сериозни наранявания, се оперира. Кузакабе е арестуван с повдигнато обвинение "за опит за убийство".

Според местните медии, японецът е ударил общо осем души и след това е излязъл от колата, като е нападнал девети човек. Самата улица е била затворена за коли, тъй като в района са се събирали веселящи се хора, за да посрещнат Нова година. Улица "Такешита" е пълна с малки магазинчета и е известна като център на младежката култура и мода в Япония. Всеки ден тя привлича десетки хиляди туристи от страната и чужбина.

За разлика от други големи градове посрещането на Нова година е относително тихо събитие. Няма зрелища с фойерверки, нито централно място, където да се събират шумни пияни групи.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес