Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Терористи от "Ислямска държава" се изтеглят от Мосул към Сирия

01 ноември 2016, 19:50 часа • 4023 прочитания

Главатарите на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) са наредили на бойците да напуснат града и да се насочат към Сирия, съобщи телевизия „Ас Сумария“.

ИД държеше града над две години и го смяташе за своя столица в Ирак.

"Според постъпващата от населеното място информация главатарите на ИД са издали заповед на всички бойци да напуснат западния и източния бряг на река Тигър и да се придвижат към Сирия. За пръв жителите на Мосул започнаха да се чувстват по-свободно “, заяви източник от провинция Найнава, цитиран от телевизията и БГНЕС.

По думите му успехите на правителствените сили в източната част на града, по-специално завземането на сградата на телевизията, „са подкопали бойния дух на терористите“.

Задачата да спрат терористите към Сирия се пада на шиитското опълчение, в неговата отговорност влизат западния фронт на мосулската кампания.

Преди време Русия и сирийската армия заявиха, че ще предприемат мерки срещу влизането на терористите на сирийска територия.

По-рано днес пък руското военно министерство предупреди за опасността от масови жертви в Мосул.Щурмът на градските квартали в иракския град Мосул може да доведе до масови жертви. За това предупреди пред журналисти говорителят на руското Министерство на отбраната ген. Игор Конашенков, предаде ТАСС. „В Мосул чуваме за задаващ се „щурм“ на градските квартали, населени с мирни жители, но с крайно тревожни последици заради масовите жертви. При това изобщо не става дума за хуманитарни коридори, сякаш милионният град е населен само с терористи“, каза Конашенков.

"Чуваме за задаващ се „щурм“ на градските квартали, населени с мирни жители, но с крайно тревожни последици заради масовите жертви. При това изобщо не става дума за хуманитарни коридори, сякаш милионният град е населен само с терористи“, каза говорителят на ведомството.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес