Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Талибаните върнаха 4000 вътрешно разселени хора по родните им места

06 декември 2021, 16:56 часа • 1865 прочитания

Афганистанското министерство на бежанците върна 4000 вътрешно разселени семейства в родните им провинции, докато хиляди други вътрешно разселени и бездомни хора остават в Кабул, съобщава телевизия Tolo News, позовавайки се на официални лица.

"Помощта вече не е достатъчна, хората в Афганистан имат много проблеми и на техните проблеми трябва да се обърне пълно внимание. Ангажиментът на международната общност не е изпълнен в достатъчна степен и не е достигнал до Афганистан", заяви Мохамед Арсал Кароти, заместник-министър по въпросите на бежанците във временния талибански кабинет.

Един от разселените, Тавус Хан, който е избягал от провинция Хелманд в Кабул по време на боевете между талибаните и предишното правителство, разказва пред канала, че нямат дори хляб вкъщи.

Върховният комисариат на ООН за бежанците по-рано призова за повече подкрепа за 3,5 милиона души, разселени от конфликта в Афганистан. По данни на службата около 23 милиона души, 55% от населението на Афганистан, страдат от остро недохранване, като близо 9 милиона от тях са изложени на риск от гладна смърт.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес