Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Талибаните убиха лидер на Ислямска държава, планирал бомбения атентат в Кабул през 2021

26 април 2023, 09:16 часа • 1942 прочитания

Главатарят на групировката Ислямска държава, за когото се смята, че е планирал опустошителния бомбен атентат на летището в Кабул през 2021 г., е бил убит от управляващите талибани в Афганистан, съобщават американски представители.

При бомбардировката през август 2021 г. загинаха 170 цивилни и 13 американски войници, докато хората се опитваха да избягат от страната, след като талибаните поеха властта.

Този член на Ислямска държава е бил убит преди седмици, но е било необходимо време, за да се потвърди смъртта му, заявиха американски служители пред CBS. Името на лидера на ИД не се съобщава.

Представители на САЩ заявиха, че чрез събиране на разузнавателна информация и наблюдение на региона са установили, че мъжът е загинал. Но не предоставиха повече подробности за това как са научили, че той е отговорен за атентата на летището в афганистанската столица отпреди 2 години.

"Експертите в правителството са с висока степен на увереност, че това лице наистина е било ключовото отговорно лице", заяви високопоставен американски служител пред CBS.

Според материал на The New York Times САЩ са научили за смъртта на лидера в началото на април. Не е ясно дали той е бил мишена на талибаните, или е бил убит по време на продължаващите боеве между ИД и талибаните, съобщава вестникът.

В понеделник САЩ започнаха да уведомяват семействата на убитите американски войници за смъртта на лидера на ИД. Дарин Хувър - баща на загиналия при взрива старши сержант Тейлър Хувър, потвърди пред CBS, че е бил уведомен за новината от Корпуса на морската пехота.

Взривът през 2021 г. бе извършен часове след като западните правителства предупредиха гражданите си да не посещават международното летище в Кабул поради непосредствената заплаха от нападение от страна на ИД-К, афганистанския клон на групировката Ислямска държава. Около 18:00 ч. местно време на 26 август 2021 г. атентатор самоубиец влезе на летището и предизвика взрива. В района се бяха събрали огромни тълпи, които се надяваха да бъдат приети на евакуационен полет в момент на изтегляне на американските войски от Афганистан.

По-късно САЩ предложиха награда от 10 млн. долара на всеки, който разполага с информация, водеща до ареста или осъждането в която и да е държава на лицата, отговорни за нападението, или за залавянето на лидера на ИДИЛ-К Санаула Гафари.

ОЩЕ: Американски удар в Сирия уби лидер на "Ислямска държава"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес