Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Талибаните трупат военна техника по границата с Иран, ще има ли сблъсък? (ВИДЕО)

31 май 2023, 14:30 часа • 4103 прочитания

Силите на талибаните, управляващи Афганистан, трупат военна техника и части край граничния пункт „Ислам Кала“, който разделя страната с Иран. Властите в Техеран вече са евакуирали част от граничните си служители от района.

Това се вижда и от кадри в социалните мрежи, разпространени от един най-достоверните профили, отразяващ военните конфликти. Беларуската опозиционна телевизия NEXTA добавя, че засега не се говори за пълномащабна война, а само за гранични сблъсъци.

Преди няколко дни талибаните и Иран започнаха боеве заради вода - вижте видео тук. Сблъсъкът започна заради правата на Иран върху водата от река Хелманд - афганистанска река, която тече през границата. Няколко официални лица от Техеран обявиха, че ситуацията вече е под контрол. По-голям въоръжен конфликт би рискувал да дестабилизира Афганистан, което вероятно ще доведе до приток на афганистански бежанци и наркотици в Иран, пишат експертите от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Ирански и афганистански граничари влязоха в кратък и смъртоносен сблъсък близо до граничния пункт "Малик-Зарандж", който е малко вероятно да прерасне в по-голям въоръжен конфликт, добавят от ISW.

Сблъсъкът бе първият насилствен граничен инцидент между двете държави от 31 юли 2022 г. насам и в резултат на него загинаха двама ирански граничари и един талибански боец.

ОЩЕ: Талибаните и Иран започнаха боеве заради вода (ВИДЕО)

Малко вероятно е талибаните да се съгласят с исканията на Иран. Афганистан преживява суша, която води до съревнование с Техеран за споделени водни ресурси. Високопоставени талибански лидери отхвърлят искането на иранците за повече вода и заявяват, че не могат да освободят допълнителни количества от река Хелманд. Талибаните се опитват да увеличат запасите, с които разполагат местните земеделски стопани, като изграждат нов язовир в Западен Афганистан. Недостигът на вода е една от причините и за продължаващите протести в Иран.

В най-опасния случай Иран може да ескалира срещу талибаните, като проведе тайни действия срещу водната инфраструктура в Афганистан, което вероятно ще доведе до изостряне на нестабилността и в двете държави, и в Пакистан, коментират от ISW. Този сценарий според американските анализатори е правдоподобен, тъй като Иран подкрепяше нападенията срещу язовири в Афганистан по време на талибанското въстание.

Иран би могъл да използва дивизията "Fatemiyoun" - своята афганистанска шиитска прокси милиция, за да извърши подобни нападения. Талибаните вероятно биха отвърнали на атаките с укриване и подкрепа на белуджийски бунтовници (от провинция Систан и Белуджистан), което би могло да изостри продължаващите им бунтове както в Иран, така и в Пакистан. На 22 май афганистанският външен министър изрази подкрепа за иранските белуджийски дисиденти, което предполага заплаха към Техеран.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес