Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Талибаните поеха контрола над Кандахар

12 август 2021, 18:45 часа • 2447 прочитания

Талибаните твърдят, че са поели контрола над град Кандахар - административен център на едноименната провинция в южната част на страната. Това съобщи телевизионният канал Al Jazeera, позовавайки се на изявление от говорителя на движението, предава БГНЕС.

Според него летището в Кандахар е спряло да работи поради сблъсъци между правителствените сили и талибаните. Повече от 20 цивилни, включително жени и деца, са били убити, а други 70 ранени през последните 24 часа в сблъсъци в Афганистан, съобщи местният телевизионен канал Ariana News, позовавайки се на правителствени данни. Министерството на вътрешните работи обвинява за жертвите талибаните, но те отричат тези твърдения.

Според централната болница, само в Кандахар двама цивилни са убити за една нощ, а ранени са 47. На свой ред трима са убити в Херат и около 20 са ранени. Представители на движението Талибан са завзели полицейския щаб на третия по големина град в Афганистан, Херат, според доклад, получен от РИА Новости.

„Полицейското управление в Херат е превзето“, се казва в доклада, според който военна техника, оръжие и боеприпаси са в ръцете на бойците. Ръководителят на Върховния съвет за национално помирение в Афганистан Абдула Абдула призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН за кризата в страната, като определи ситуацията като критична, предаде 1TV. Ръководителят на афганистанския съвет подчерта също по време на регионална конференция в столицата на Катар, Доха, че постигнатият до момента напредък е застрашен.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес