Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайван дава по 195 долара на всеки свой жител

04 януари 2023, 11:49 часа • 1432 прочитания

Тайван планира да отпусне тази година помощи от близо 200 долара на всеки жител на страната, съобщи премиерът Сю Цзънчан, цитиран от Ройтерс и БТА. По думите му икономическият растеж и просперитет на страната трябва да бъдат споделени с всички.

Тайванската икономика, базирана на износа и високотехнологичните продукти, нарасна с 6,45 на сто през 2021 г., най-високият й растеж от 2010 г., когато беше 10,25 на сто.

Макар и очакванията са за забавяне на растежа през 2022 г. и 2023 г., правителството планира да инвестира обратно в икономиката допълнителните данъчни приходи за 2022 г., възлизащи от около 380 милиарда тайвански долара (12,4 милиарда щатски долара). Целта е островът да бъде предпазен от глобалните икономически шокове, включително посредством субсидии за електричество и трудови и здравни застраховки.

По думите на Сю около 140 милиарда тайвански долара, част от данъчните приходи, ще бъдат използвани пряко за помощи за хората и всеки тайванец ще получи по 6000 тайвански долара, или около 195 щатски долара.

"Плодовете на икономическите ни постижения трябва да бъдат споделени с всички жители, млади и стари", заяви Сю пред репортери и допълни, че за отпускането на помощите е нужно и одобрението на парламента, в който все пак управляващата Демократическа прогресивна партия има нужното мнозинство. Той не разкри детайли как точно ще бъдат отпускани помощите.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес