Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайфунът "Гаеми" удари: Кораби потънаха край Тайван и Филипините, има нефтен разлив (ВИДЕО)

25 юли 2024, 09:57 часа • 1105 прочитания

Тайфунът „Гаеми“ премина през Тайван през нощта на 24 срещу 25 юли и се насочи към Източен Китай и Филипините. Природното бедствие е убило най-малко трима души и е ранило стотици други.

Преобърнал се кораб край Тайван

Спасителите в Тайван претърсват водите край южното крайбрежие в търсене на 9 членове на екипажа на потънал товарен кораб, плаващ под флага на Танзания. Плавателният съд Fu Shun се е преобърнал именно заради тайфуна. Според тайвански служители става въпрос за 9 граждани на Мианмар.

Екипажът на кораб, собственост на тайванската China Steel Corp., заяви, че се е приближил до плавателния съд, но не е успял да го стори в достатъчна степен, за да предприеме спасителни действия, съобщава BBC.

Още: Военни учения в Тайван: Симулация на китайска атака с прекъснати командни линии

Тайванската брегова охрана заяви, че се предполага, че екипажът носи спасителни жилетки. От администрацията заявиха, че сега не могат да започнат спасителна операция, тъй като метеорологичните условия са тежки.

Отделно от това бреговата охрана на Тайван съобщи, че три други чуждестранни плавателни съда са заседнали по време на тайфуна, но са в безопасност.

Жертвите в Тайван

Трима души са загинали в Тайван по време на тайфуна. Според официални лица една жена е загинала, когато падащо дърво е ударило скутера ѝ. Мъж е бил смазан от багер, а друга жена е загинала, след като стена е паднала върху колата ѝ.

Повече от 200 души са били ранени, а електрозахранването е било прекъснато в над 290 000 домове, съобщиха от службата за борба с бедствията в Тайпе. Тече евакуация в най-тежко засегнатите райони.

Още: Как Китай може да превземе Тайван, без дори да има нужда да нахлува

Танкер с гориво се преобърна край Филипините

Танкер, превозващ 1,5 милиона литра гориво, се преобърна и потъна край филипинската столица Манила, която също бе връхлетяна от непрестанни дъждове. Това е довело до разлив на нефт и властите твърдят, че ако не бъде овладян, той може да е най-лошият в историята на Филипините.

Още: След бой, загубен палец и взаимни обвинения: Китай и Филипините се помиряват

Шестнадесет членове на екипажа на MT Terra Nova са спасени, но един остава в неизвестност, съобщават властите. Силните ветрове и дъждовете затрудняват търсенето и усилията за ограничаване на разлива, допълват те. „Надпреварваме се с времето“, заяви на брифинг говорителят на филипинската брегова охрана Армандо Балило.

Въпреки че тайфунът не достигна сушата във Филипините, в сряда той засили мусона и донесе непрестанни дъждове в района на столицата и северните провинции.

Още: САЩ изтеглят от Филипините ракетна система със среден обсег

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес