Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Таен търговски канал: Индия осигурява на Русия части за военно оборудване срещу Украйна

04 септември 2024, 15:53 часа • 3038 прочитания

Русия тайно е купувала от Индия стоки с двойно предназначени и е изучавала възможностите за строителство на предприятия в страната, за да получи компоненти за военната сфера. 

Плановете

По информация на Financial Times през октомври 2022 г. руското министерство на промишлеността е разработило планове за осигуряването на безопасността на доставки на критична електроника по секретни канали. Планът е следният - Русия натрупва достатъчно рупии с продажбите на руски петрол в Индия, а Индия връща услугата под формата на на важни стоки специално в микроелектрониката, които по-рано са се доставяли на Русияот "неприятелски държави."

Още: Синовете на Путин и Кабаева живеят като принцове от "прогнилия Запад", но в изолация (СНИМКИ)

Двойно предназначение

Отбелязва се, че Русия и индийските ѝ партньори са се прицелили към технологии с двойно предназначение, които попадат под западния експортен контрол. Москва дори е планирала да инвестира в руско-индийски предприятия за разработване и производство на електроника.

Търговията

Индия е най-големият купувач на руски нефт, а през 2023-24 финансова година общият обем на търговията между двете страни достигна рекордното ниво от 66 млрд. долара. 

Още: Руска ракета уби цяло семейство, само бащата оцеля (СНИМКИ)

Индийската компания Innovio Ventures е посочена в търговските декларации като доставчик на електронно оборудване, включително и за дронове, на стойност 4,9 млн. долара в Русия, както и на стоки за 600 хил. долара, насочена към Киргизстан. 

Към доставките за Русия фигурират и електронно оборудване за 568 000 долара за радиоелектронни системи за руската компания "Тесткомплект", която е в санкционния списък на САЩ и ЕС, тъй като се явява център на системата за военни покупки в Москва. 

Таен канал за търговия

Търговските операции се осъществяват през Консорциума по външноикономическата дейности и международното междудържавно сътрудничество в промишлеността, създадено през октомври 2022 г. от руския чиновник Александър Гапонов. 

Още: Кремълският "дървен" философ Дугин критикува YouTube и се бори със Сатаната в себе си (ВИДЕО)

Специалните служби

Организацията е свързана с руските специални служби, а неин президент е Вадим Пойда, който е представил плана как да се похарчат руските рупии и да се установят стабилни доставки на компоненти с двойно предназначение.

Една от точките на плана е създаването на "затворена платежна система между руските и индийските компании", която не попада под надзора на западните страни. 

По този начин Русия е могла да закупи компоненти на сума до 100 млрд. рубли, вкл. и детайли за "телекомуникационно, сървърно и друго сложно електронно оборудване", което преди е взимала от западните страни.

Ключов избор пред Индия: Русия или САЩ?

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес