Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО сочи официално тройния мутирал индийски вариант на коронавируса като заплаха

12 май 2021, 14:47 часа • 1741 прочитания

Т.нар. троен мутант (с три мутации в S-протеина) - индийският вариант на коронавируса SARS-CoV-2, чието официално име е B.1.617, е официално класифициран от Световната здравна организация (СЗО) като "вариант на безпокойство" (VOC). Причината - вече има предварителни данни, според които той е по-заразен и по-резистентен към ваксините срещу коронавируса. Все още обаче ваксините са ефективни срещу него, поясни техническият директор на СЗО по въпросите за COVID-19 Мария Ван Керхов, цитирана от CNN.

"Класифицираме това като вариант на безпокойство на глобално ниво. Въпреки че има по-висока заразност, демонстрирана от някои предварителни проучвания, ние се нуждаем от много повече информация за този вариант на вируса, така че се нуждаем от повече секвениране, целенасочено секвениране, което трябва да се направи", посочи Ван Керхов.

Според СЗО, вариант на коронавируса може да бъде обозначен като "вариант на безпокойство" (of concern), ако е доказано, че е по-заразен, по-смъртоносен или по-устойчив на настоящите ваксини и лечения.

B.1.617 има три подлинии, каза Ван Керхов, които ще бъдат описани в доклада за ситуацията на СЗО. Освен този вариант, други варианти на безпокойство са британският (B.1.1.7), южноафриканският (B.1.351) и бразилският (P.1).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес